Maailman suurin vesisota

Uudenvuoden vietosta tulee ensimmäiseksi mieleen ilotulitteet, tinan valaminen, rikotut lupaukset ja ehkä paukkupakkanen. Thaimaalaiselle uusivuosi taas merkitsee jopa viikon kestävää juhlaa, jolloin kastellaan vastaantulijoita kylmällä vedellä.Veden tarkoitus on poistaa edellisen vuoden murheet, ja näin aloitetaan seuraava vuosi puhtaalta pöydältä. Songkraniksi tai vesijuhlaksi kutsuttua uuttavuotta vietetään eri puolilla Thaimaata 12.-18. huhtikuuta. Joissakin kaupungeissa juhlinta kestää useita päiviä, kuten pääkaupungissa Bangkokissa. Ajankohta on alun perin määräytynyt buddhalaisen kalenterin mukaan ja sijoittuu vuoden kuumimpaan kauteen. Tällöin lämpötila kohoaa jopa +35 asteeseen. Veden heittämisellä onkin tarkoitus myös viilentää ja piristää juhlijoita.

Riehakkaan juhlimisen lisäksi Songkran on myös uskonnollinen juhla. Juhlan toisena ja kolmantena päivänä on tapana vierailla temppelissä ja viedä rukoileville munkeille herkkuruokia. Buddhan patsaat pestään rituaalisesti tuoksuvedellä. Aiemmin vedellä on kasteltu pelkästään patsaat, mutta nykysin kuivana eivät säästy edes virkaihmiset. Juhlan neljäs päivä on tarkoitettu esi-isien palvontaan sekä korkeampiarvoisten ja suvun vanhimpien kunnioitukseen.

Pelkästään Thaimaassa uskonnolliseen juhlintaan osallistuu noin 64 miljoonaa paikallista. Maan väestöstä 95 prosenttia kuuluu buddhalaiseen uskontoryhmään, ja yleisesti juhlaa vietetään koko Kaakkois-Aasiassa. Songkrania voidaan siis syystäkin kutsua maailman suurimmaksi vesisodaksi. Turistin kannattaa varautua juhlaan omalla vesipistoolilla ja kevyillä vaatteilla. Kamerat, puhelimet ja muu elektroniikka on hyvä jättää sisälle – tai ainakin pakata vedenkestävästi. Jokainen juhlan aikana ulkona liikkuja on myös vesisotaan osallistuja ja saattaa saada milloin tahansa saavillisen jääkylmää vettä niskaansa. Toisaalta ihan pieniä lapsia sekä vanhuksia vältetään kastelemasta.

Oma kokemukseni vesijuhlasta ylitti kaikki odotukset. Juhlijan on oltava kärsivällinen, sillä paikasta toiseen on vaikea kulkea väentungoksessa. Osallistuminen vaatii myös lapsenmielisyyttä ja huumoria. Vilustuneenakin on muistettava, että vedenheittäminen on tarkoitettu kohteliaisuudeksi. Vettäkin merkitsevämpi tekijä juhlassa on osallistujien hymy ja iloiset uudenvuoden toivotukset.
 
TEKSTI: Hanna Nurminen
KUVAT: Hanna Nurminen, Wyndham (creativecommons.fi)

Kommentointi on suljettu.