5 kysytyintä turvapaikanhakijoista

Media on nyt pullollaan uutisia ja mielipidetekstejä turvapaikanhakijoista. Millaisia kysymyksiä ne herättävät?

Miksi Suomeen tulee turvapaikanhakijoita?

Syyriassa on nyt käyty vuodesta 2011 sisällissotaa, mikä on aiheuttanut suuren pakolaisaallon ympäri Eurooppaa. Päällimmäinen syy siihen, miksi Syyriasta lähdetään, on sen tukalat olot. Syyriassa voi tulla vainotuksi oman uskonsa vuoksi. Vuoteen 2013 mennessä siellä oli jo 60 000 kuollutta. Suomi auttaa Syyriasta tulleita pakolaisia parhaansa mukaan. Pääasiassa turvapaikanhakijat tulevat Ruotsin kautta Suomeen.

Mikä on Isis?

Kansainvälinen yhteisö pitää Isisiä terroristijärjestönä. Isisin ideologiana on taistella ”vääräuskoisia” vastaan. Isis on ”vallannut” Irakin ja Syyrian alueita. Poliisit kävivät viimevuonna koulullamme kertomassa Isiksestä, ja viimeisimmän tiedon mukaan Suomesta on lähtenyt 60 nuorta taistelemaan tuohon ääri-järjestöön. Suurin syy siihen, miksi ihmiset pakenevat Irakista ja Syyriasta, on juuri Isis.

Monta turvapaikanhakijaa Suomeen ollaan ottamassa?

Maahanmuuttovirasto on arvioinut, että Suomeen tulee 50 000 turvapaikanhakijaa. Talouselämä-lehden mukaan 2.10. mennessä Suomeen oli vastaanotettu jo 18 000 turvapaikanhakijaa. Suomen pakolaiskiintiö vuonna 2013 on ollut 750 pakolaista. Syyrian hankalan tilanteen vuoksi tänä ja viime vuonna kiintiöpakolaisten määrä nostettiin 1050.

Miten hektinen tilanne helpottuisi Suomessa?

Sosiaalisessa mediassa on nähtävissä paljon pakolaisvastaisuutta. Joka päivä näkee jotain pakolaisiin kohdistuvaa negatiivista viestintää. Tilanne voisi helpottua, jos ihmiset olisivat avarakatseisempia. Niin kuin pääminister Sipilä sanoi, tämä ole kenenkään pussista pois. Sanan vapaus ei toimi silloin,  jos mielipiteitä tuodaan vain yksipuolisesti esille. Ihmisten olisi tärkeää  tulla toimeen eri kansalaisuuksien kanssa. Se helpottaisi elämistä asian kanssa. Kriittinen ajattelu pitää muistaa, kun lukee iltapäivälehtien otsikoita. Lehdet eivät kirjoita mukavista ja kivoista asioista, koska ne eivät myy. Jos yksikin turvapaikan hakija on tehnyt jotain väärää, tapauksesta kirjoitetaan kaikkien lehtien sivuilla. Jos taas maahanmuuttajat tekevät jotain hyvää maamme puolesta, sitä ei juurikaan uutisoida.

 

Miksi usein juuri nuoret miehet lähtevät hakemaan turvapaikkaa, ja naiset/lapset jäävät vaaralliseen kotimaahan?

Olen kuullut tätä kysymystä usein. Matka Syyriasta ja Irakista on vaarallinen, sen takia perheen mies tulee hakemaan turvapaikkaa, ja jos/kun hän saa sen, hän voi hakea perheenyhdistämistä, minkä jälkeen matka on turvallinen perheen muille jäsenille.

TEKSTI JA KUVAT: Tytti

Kommentointi on suljettu.